Hvordan fungerer inntaksmanifolden?

Evolusjon av inntaksmanifolder
Før 1990 hadde mange kjøretøy forgassermotorer.I disse kjøretøyene spres drivstoff inne i inntaksmanifolden fra forgasseren.Derfor er inntaksmanifolden ansvarlig for å levere drivstoff- og luftblandingen til hver sylinder.

For å hindre at drivstoffet kondenserer på de kalde veggene til inntaksmanifolden, er det nødvendig med oppvarming.Dette kan komme fra elektrisk oppvarming i manifolden, avgasser som passerer under, eller fra kjølevæske som sirkulerer rundt den.De fleste inntaksmanifolder fra denne tiden er laget av støpejern eller støpt aluminium.

Fra begynnelsen av 90-tallet begynte de fleste motorer å bruke drivstoffinnsprøytning for å levere gass til sylindrene.I disse motorene er inntaksmanifolden kun involvert i luftfordeling.Siden varme ikke lenger er nødvendig for å forhindre kondensering av drivstoff, kan andre materialer brukes.Det er vanlig å se inntaksmanifolder i støpt aluminium og plast på moderne kjøretøy.

1
2

Hvordan arbeide?
Inntaksmanifolden, også kjent som innløpsmanifolden, distribuerer luft til motorens sylindere, og på mange biler holder den også drivstoffinjektorene.På eldre biler uten drivstoffinnsprøytning eller med gasspjeldinnsprøytning, tar manifolden inn drivstoff-luftblandingen fra forgasseren/spjeldhuset, til sylinderhodene.

Manifolden slipper luft inn i forbrenningskammeret ved inntaksslaget, og denne luften blandes deretter med drivstoff fra injektoren, hvoretter forbrenningssyklusen fortsetter.

Luften når manifolden gjennom luftrenserenheten, som inneholder bilens luftfilter.

Luftfilteret hindrer støv og andre fremmedlegemer i å komme inn og skade motoren, så det er viktig at du skifter det regelmessig.

3

Plenum er det store hulrommet på toppen av manifolden.Den fungerer som et reservoar som holder luften til den er klar til å gå inn i sylindrene.Plenumet fordeler luften jevnt til løperne før den passerer gjennom inntaksventilen.
Størrelsen på plenumet påvirker motorens ytelse.Ettermarkedsmanifolder kan ha et delt plenum som kan deles i to.Denne utformingen gjør det lettere å rengjøre innsiden av manifolden.
Løperne er rør som fører luft fra plenum til inntaksporten på hvert sylinderhode.For drivstoffinjiserte motorer er det porter for drivstoffinjektorene i hver løper.Drivstoff injiseres rett før luften går inn i inntaksporten.
Størrelsen på løperne er en kritisk faktor når det kommer til motorytelse.Bredden og lengden på løperne bestemmer i stor grad hvor motorens maksimale hestekrefter er.

4

Ytelsesinntaksmanifolder
Utformingen av inntaksmanifolden påvirker hvor mye luft som leveres og hvor raskt.Alt fra diameteren på åpningene til størrelsen og formen på plenum og løpere kan endre hvordan og når luften leveres.

Ytelsesinntaksmanifolder er utstyrt med større plenums og løpere for bedre luftstrøm.Manifolder med delt plenum muliggjør enklere polering og rengjøring.Avstandsstykker kan noen ganger legges til for å justere plenumstørrelsen, noe som kan hjelpe deg med å oppnå visse motorytelseskurver.

Et plenum som er avsmalnet mot den siste sylinderen vil sikre jevnere luftfordeling.Noen manifolder har også en luftspalte som bidrar til å redusere varmeoppbygging for mer kraft.Ytelsesinntaksmanifolder passer godt sammen med en ny eksos, kaldluftinntak, sylinderhoder og gasshus.

5

Greit, nå ser vi hva er symptomene på en dårlig inntaksmanifold?
Svaret er: Mens du går på tomgang, kan det være en susing, plystring, suging, gulping eller til og med slurpende lyd.Bilen kan også føles røff når den går på tomgang, og motoren kan til og med stoppe helt ved lavt turtall.Eller, når du slår av tenningen på bilen, kan den fortsette å gå en stund lenger enn den burde.Det kan også føles tregt når du akselererer.
Hvis du har problemet som ovenfor, så gå til verkstedet og sjekk, kanskje du trenger å bytte en ny inntaksmanifold.


Innleggstid: 30. desember 2022