Што прави вентилот за издувување (BOV)?

Денес зборуваме за основите за тоа како функционираат вентилите за издувување и пренасочување.Ќе зборуваме за тоа што прават вентилот за издувување (BOV) и вентилот за пренасочување (DV), нивната намена и кои се разликите.Оваа статија е наменета за секој кој бара брз преглед на турбо системот и како вентилите за издувување и пренасочување се вклопуваат во него.

Добро, па пред да влеземе во вентилите за издувување и вентилите за пренасочување, конкретно за тоа како тие работат.Сакаме да ви дадеме малку контекст на целокупниот турбо систем како функционира, а потоа да ви дадеме идеја за тоа како вентилот за издувување и вентилот за пренасочување се вклопуваат во тоа.

Вести

Значи, ако погледнеме овде на оваа слика.Ова ви дава краток преглед на турбо системот.

Значи, она што се случува е што вашиот воздух влегува во возилото преку доводот или филтерот за воздух, а потоа оди во турбото.Од таму се компресира и се вметнува во цевките за полнење, а потоа оди до внатрешното јадро каде што воздухот се лади и поминува низ цевка.

Вести
Вести

Друга цевка за полнење до телото на гасот што потоа оди во доводниот колектор кој е внатре во моторот.Воздухот таму минува низ процесот на согорување.Потоа издувот излегува и поминува низ издувниот колектор до турбото.Тоа оди потоа продолжува да ја врти турбината и потоа излегува низ издувните гасови.

Значи, основната функција на вентилот за издувување во тој систем постои од една причина.Кога сте цврсто на гасот и кога ќе погодите засилениот притисок почнува да се акумулира во тие цевки за полнење.Штом ќе го заглавите тоа, гасот се затвори и тоа полнење нема каде да оди.

И во основа, она што се случува е дека притисокот е зголемен и имате воздух што излегува од турбото.Тоа е замислено да оди до моторот и целиот тој притисок што се уште е изграден што го принудува својот пат назад кон турбото.

Тоа предизвикува она што се нарекува застој на компресорот.

Вести

Значи, она што треба да го направиме е, потоа да го намалиме тој притисок за да дозволиме турбото да продолжи да се врти и слободно, па кога ќе ни треба.Достапно е и затоа турбото се пренасочи и доаѓа да игра.Значи, ако погледнеме овде на оваа слика, пренасочувач.

Вести

Па, ако еднаш го внесете засилувањето во системот, вентилот и ја затворите плочата за гас.Вентилот за пренасочување ќе се отвори што потоа му овозможува на воздухот да се рециркулира назад наоколу до доводот на предната страна на турбото.Сега, ако го погледнеме вентилот за издувување, вентилот за дување ќе ја врши истата функција, освен наместо да го рециркулира воздухот назад во доводот.Ќе го испушти во атмосферата, каде што ја слушате бучавата PSSHHH.

Значи, прашањето станува очигледно дали тоа е нешто што треба да го направам.Дали ми треба вентил за издувување или вентил за пренасочување?Дали треба да се надоградам?Тоа навистина зависи од ситуацијата, но еве ги моите општи размислувања за нашите општи корисници кои се специфични за VW и Audi.

Според личното мислење и искуство, повеќето возила кои имаат сензори за масовен проток на воздух имаат проблеми со бла-вентилите и причината зошто моето разбирање е тоа, кога имате измерен воздух кој е наменет да се рециркулира назад во системот.Возилата кои го опфаќаат тој воздух.Откако ќе го отстраните тој воздух од рециркулирање назад во возилото.Сега се меша со мешавината на воздушно гориво.Малку врз основа на она што возилото било програмирано да го прави што ги исфрла работите и ги прави малку откачени.Значи, дали треба да го надградите вашиот блеф алт или вентил за пренасочување.Тоа ќе зависи од вашата ситуација, многу луѓе го прават тоа.

Вести

Тоа ви помага да обезбедите голем дел од резервниот пазар, откако ќе бидат оценети за повисоко ниво на засилување.Навистина зависи од тоа кои се вашите цели.Можеби ќе сакате да размислите за надградба за да се осигурате дека очигледно ги држите сите засилувања за кои толку напорно работите.Значи, ви благодариме што гледавте.